Oxigénhiányos, zavaros vízből mentettek halakat a Tisza-tónál

Megosztás

Az esetről a weboldalán számolt be a Tisza-tavi Sporthorgász Kft.: a Tisza árterét járva a halőrök egy olyan, a főmedertől elszigetelt víztestet találtak, ahol a párolgás miatt már alig volt víz – számolt be róla az Alföldhir.hu. Folyamatosan zavaros volt, a meleg hatására pedig az algák is elszaporodtak benne. Ilyen körülmények között valós a hajnali oxigénhiány kialakulásának veszélye. A halőrök azt tapasztalták, hogy jelentős mennyiségű hal mozog a vízben, de az életfeltételek folyamatosan romlottak, ezért gyors halmentésre volt szükség.

Mint írják: másnapra megszervezték a halmentést, melyben a társaság halőrei és szakemberei vettek részt. A kimentett halakat faj és korosztály szerint nyilvántartásba vették, majd oxigénellátással felszerelt halszállító kádakba tették. Az Örvényi-morotva partján kíméletesen helyezték át őket a megfelelő életfeltételeket biztosító vízbe. Három halszállító kád telt meg a kubikban rekedt őshonos halakkal.

Az egynyaras pontyokból 172 darabot, az ennél idősebbekből mintegy 124 kg-ot sikerült kimenteni. Mellettük csukából 40 db ivadék és 231 juvenilis példány, továbbá 59 db bodorka. 12 db vörösszárnyú keszeg, 2 db dévérkeszeg és 1 db harcsa menekült meg a pusztulástól.

via Alföldhir.hu; Fotó: Tisza-tavi Sporthorgász Kft.

Kapcsolódó cikkek